Варианти за финансиране на фотоволтаични системи за дома

Инвестицията във фотоволтаични системи за домакинства не само намалява сметките за електроенергия, но и осигурява енергийна независимост и устойчиво бъдеще. Макар първоначалните разходи да са високи, съществуват различни опции за финансиране, които правят тази инвестиция по-достъпна.

Фотоволтаичните системи, като възобновяем източник на енергия, нямат разходи за гориво и минимални оперативни разходи през техния минимум 25-годишен експлоатационен период. Те произвеждат електроенергия предсказуемо и на фиксирана ниска цена, когато се използват за собствени нужди, без допълнителни такси за достъп до мрежата и пренос. Това прави тези системи много привлекателни за инвеститорите.

Банкови кредити за фотоволтаични системи

Докато бизнесът разполага с множество опции за финансиране, домакинствата често се сблъскват с липса на специализирани кредити за изграждане на соларни системи. Най-често те разчитат на потребителски кредити за финансиране на фотоволтаични системи.

Прокредит банк предлага специализиран кредит за финансиране на фотоволтаични системи за домакинства. С лихва от 3,95% и максимален срок от 7 години, процесът на кандидатстване е изцяло онлайн. Банката предоставя калкулатор за изчисляване на месечните вноски в зависимост от размера на кредита и срока на погасяване, като максималната сума е 100 000 лева. Например, за кредит от 23 000 лева със срок на погасяване 5 години, месечната вноска е 423.69 лева при ГПР от 5,64%.

Банковото финансиране осигурява бърз достъп до средствата, необходими за изграждане на фотоволтаични системи. Специализираните кредити предлагат по-ниски лихвени проценти и дълги срокове за погасяване, което прави месечните вноски по-удобни.

Държавни програми за финансиране

През 2023 г. Министерството на енергетиката стартира първи транш на процедурата „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници“. За да получат финансиране, проектите трябва да са за жилище с постоянен адрес на кандидата, без регистрирано юридическо лице. Системите до 10 kW се финансират до 70%, но не повече от 15 000 лева. Процедурата за кандидатстване приключи през ноември 2023 г., а заявленията се оценяват в момента. Очаква се вторият транш на финансиране да бъде отворен през юли 2024 г. Повече информация ТУК.

Мостово финансиране от Българската банка за развитие

За одобрените проекти по държавната схема, домакинствата трябва да заплатят изцяло доставката и монтажа на оборудването преди да получат средствата. Българската банка за развитие (ББР) създаде гаранционна схема за мостово финансиране, като е подписала споразумения с няколко банки за финансиране на проекти за възобновяеми източници. Кандидатите могат да получат до 22 000 лева кредит за инсталации до 10 kW, с по-ниски изисквания за обезпечение и възможност за 12-месечен гратисен период.

Финансирането на фотоволтаични системи за дома в България може да се осъществи чрез банкови кредити и държавни програми. Изборът на най-подходящото финансиране зависи от нуждите и възможностите на домакинствата. Независимо от метода, инвестицията във фотоволтаични системи е стъпка към устойчиво бъдеще и намаляване на разходите за електроенергия.

За повече информация относно проектиране и изграждане на фотоволтаични системи, можете да се свържете с нас, за да изберем заедно най-подходящото решение за вашия дом.

Споделете

Facebook
Twitter
LinkedIn
Количка