Цените на соларните панели продължават да падат

За пети пореден месец цените на соларните панели се понижиха допълнително средно с около 6%. Продължаващият спад на цените доведе до общо средно намаление от 25% за всички модулни технологии от началото на годината.

Дори когато разходите за суровини в Китай се стабилизираха, високите запаси продължават да понижават цените на панелите. Производителите и търговците на едро се борят с повтарящи се загуби в ежедневната си дейност. За да се изчистят тези натрупани запаси, трябва да се предлагат отстъпки, а тези, които не желаят да продават под производствените или покупните цени, са изправени пред перспективата да загубят.

В отговор на това азиатските производители се справят със ситуацията, като ограничават запълването на европейските складове и намаляват попълването на запасите. Въпреки това натискът за продажба продължава, тъй като съществуващите запаси се обезценяват всяка седмица. Някои клиенти се опитват да прекратят текущите договори за доставка или да отменят постоянните поръчки. Подобни действия обаче не са лесни и са свързани с потенциални високи санкции. По време на тези преговори се препоръчва леко коригиране на покупната цена.

Продължителността на този труден пазарен сценарий остава несигурна. Ситуацията може да се подобри, тъй като търсенето на фотоволтаици в Европа може да се повиши в края на лятото. През следващите седмици и месеци се очакват допълнителни намаления на цените.

Преглед на цените, разделени по технологии през август 2023 г., включително промените спрямо предходния месец (към 15 август 2023 г.):

Преведено от: PV magazine

Споделете

Facebook
Twitter
LinkedIn
Количка