Соларните прозорци: последната архитектурна иновация

Говорейки за слънчева енергия, обикновено в съзнанието ни възниква образът на покрив или съоръжение, усеяно със слънчеви панели. Все пак, има и други начини да се използва енергията на слънцето.

През последните две десетилетия забелязваме нарастващ интерес към слънчевата енергия. Според Международната агенция за енергетика (МАЕ), през 2023 г. са били добавени над 440 гигавата възобновяема енергия. След вятърната енергия, слънчевата е втората по важност форма на възобновяема енергия по отношение на производството, като се очаква да нараства и в бъдеще.

Този интерес може да се наблюдава и в градската среда. Слънчевите клетки се интегрират в сгради, а с развитието на технологиите се появяват нови приложения, като соларните прозорци.

Какво представляват соларните прозорци?

Соларните прозорци са прозрачни панели със слънчеви клетки, инсталирани в прозорците, за да улавят енергията от светлината, като позволяват преминаването на светлина през тях.

Технологичната иновация се основава на слънчевата клетка Grätzel или чувствителните към багрило слънчеви клетки (DSC), първоначално разработени през 1991 г. Тези клетки, изработени от полупроводници, генерират електричество, като улавят светлина чрез органични оцветители.

Ползи и недостатъци на соларните прозорци

Освен генерирането на електричество, соларните прозорци имат редица предимства:

  • Интеграция с прозореца: Не заемат допълнително пространство като слънчевите панели.
  • Лесен монтаж: Необходимият процес не е сложен и може да се адаптира към различни инфраструктури.
  • Гъвкавост и персонализация: Фотоволтаичният филм е гъвкав и може да се адаптира към различни форми и размери.
  • Топло- и звукоизолация: Имат по-добри изолационни свойства от стандартните прозорци.

Въпреки тези предимства, соларните прозорци все още не са толкова ефективни като конвенционалните слънчеви панели, тъй като са полупрозрачни, което намалява тяхната ефективност до около 10%, в сравнение със средно 20% за слънчевите панели.

Въпреки че все още не могат да заменят традиционните слънчеви панели в еднофамилни къщи или сгради с няколко етажа, соларните прозорци са възможно интересно допълнение към покривните панели. В големите сгради, с повече остъклени повърхности, икономическите предимства от тях може да са по-големи.

Първите примери за техните приложения се намират в Швейцария, където соларните прозорци са интегрирани в SwissTech Convention Center.

Въпреки бавното си нарастване на пазара, компании като Ubiquitous в САЩ и ClearVue в Австралия вече предлагат решения със соларни прозорци за различни типове сгради.

Източник: economic.bg

Ако търсите начин да внесете слънчевата енергия във вашия дом или бизнес, не се колебайте да се свържете с нас за изграждане на фотоволтаична система, която отговаря на вашите нужди и изисквания.

Споделете

Facebook
Twitter
LinkedIn
Количка