Китайски производител на слънчева енергия представя революционни слънчеви панели с противопрахова защита: „Значителен напредък в решаването на общия проблем

Освен че намаляват нуждата от почистване и поддръжка, панелите осигуряват надеждна работа и ефективност.

Соларната енергия ще стане много по-чиста и ефективна благодарение на революционните противопрахови соларни панели, разработени от китайската компания за соларни технологии LONGi.

Най-новите захранвани от слънцето панели – наречени Hi-MO X6 Guardian module – се справят с натрупването на мръсотия и боклуци, според съобщение на компанията. Клиентите в Австралия често се оплакват, че замърсяванията и мръсотията водят до намаляване на ефективността,

Въпреки че този модел е достъпен само за търговския и промишления пазар в Австралия, LONGi планира да пусне модул против прах за жилищни сгради по-късно тази година, според списание pv.

Изданието съобщава, че Guardian може да осигури максимална изходна мощност от 590 вата и струва около 0,20 долара на ват.

Соларните модули се отличават с дизайн с къс край на рамката, който позволява на дъждовната вода да се плъзга от панелите и не позволява на праха да се натрупва в близост до страните, където рамката и стъклото се срещат, както съобщава pv magazine. Според SolarQuarter Hi-MO X6 е оборудван и с малък дренажен процеп в рамките, който насочва още повече вода далеч от панелите.

Брет Робинсън, национален мениджър продажби на LONGi Solar Австралия, обясни, че Guardian се справя с натрупването на мръсотия „ директно“.

На конференцията на Съвета за интелигентна енергия и изложението 2024 в Сидни Робинсън заяви: „Нашето глобално проучване на удовлетвореността на клиентите показа, че натрупването на мръсотия е основен проблем за собствениците на соларни панели, което води до загуба на енергия и намаляване на производителността. С модула Hi-MO X6 Guardian Anti-Dust ние се справихме с този проблем, като преработихме рамката, за да сведем до минимум риска от горещи точки и натрупване на мръсотия.“

Макар да не е ясно от колко време се разработват революционните панели, от LONGi твърдят, че са извършили „обширни изследвания и тестове“, като са подложили противопраховите модули на 1000 теста за надеждност и на повече от 500 дни оценки на място, преди да ги представят на конференцията, според съобщението за медиите.

„Новоразработените противопрахови панели на LONGi представляват значителен напредък в решаването на често срещания проблем с натрупването на прах върху соларните панели“, заявяват от SolarQuarter.

Освен че намаляват нуждата от почистване и поддръжка, панелите осигуряват надеждна работа и ефективност благодарение на технологията за обратен контакт, която е новаторски напредък в соларните технологии. Тъй като металните ленти, които пренасят електроенергията до устройството, са разположени на гърба, слънчевата светлина може да облъчва целия панел без пречки.

„Използването на базираните на технологията за обратен контакт противопрахови панели на LONGi доведе до 6% допълнително увеличение на мощността в сравнение със стандартните модули, според екипа за научноизследователска и развойна дейност на компанията“, обясняват от SolarQuarter.

Тъй като новите панели абсорбират повече слънчева светлина, те ще помогнат на клиентите да спестят още повече от сметките за енергия, като същевременно ще намалят задържащите топлината газове от мръсни енергийни източници като петрол и газ в атмосферата.

Продължавайки да разширяваме проектите за слънчева енергия и други форми на чиста енергия, можем да помогнем за охлаждането на планетата и да предотвратим екстремните метеорологични явления, които се случват все по-често със затоплянето на Земята.

Бъдещето изглежда светло, тъй като учените и компаниите по света продължават да постигат пробиви в ефективността и достъпността на слънчевите панели с методи като използването на малко вероятни материали като рибено масло и полимери.

През март LONGi съобщи, че е пуснала на австралийския пазар за жилищни сгради модул Ultra Black с мощност 440 вата, предпазващ от пръстови отпечатъци. Дългосрочната визия на компанията включва постигане на 100% годишно снабдяване с електроенергия от възобновяеми източници до 2028 г. и въвеждане на проекти за зелена енергия и зелен водород в развиващите се страни по света, според отделно съобщение за 2023 г.

Източник: www.thecooldown.com

Споделете

Facebook
Twitter
LinkedIn
Количка